GEDICHTEN en RECEPTEN
VEERLE'S FRUITIGE RECEPTEN
HEERLIJKE HASPENGOUWSE RISOTTO
De lente lonkt, maar de frisse ochtenden en kille avonden verraden dat het nog nét geen tijd is voor zomerse salades. Dit gerecht brengt het beste van twee werelden samen: pure comfortfood met een verrassende Haspengouwse PIPO-twist.
Ons appelsap geeft een frisse toets, terwijl de zachte prei en gesmolten kaas alles heerlijk romig maken. De gekaramelliseerde appelschijfjes met wat PIPO-acaciahoning zorgen voor de finishing touch. Ideaal voor een gezellige avond aan tafel, met een bord vol warmte en een knipoog naar de lente! ✨
Wat heb je nodig?
- 175 g preiwit, in stukjes
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 150 g risotto
- 1 PIPO sapje of 200 ml natuurzuiver PIPO appelsap
- 150 g water
- 1 bouillonblokje (of natuurlijk altijd beter: verse bouillon)
- 2 appels
- 10 g boter
- Olie om te bakken
- Parmezaan of gruyère naar smaak
- 1 el PIPO-acaciahoning
- Peper, zout en currypoeder naar smaak
Aan de slag!
Voorbereiding
- Snijd de prei in stukjes en hak de knoflook fijn.
- Weeg de risottorijst, PIPO-appelsap, water en boter af.
- Snijd de appels in schijven.
Risotto maken
- Verhit een scheutje olie in een pan en stoof de prei en knoflook tot ze zacht en goudbruin zijn.
- Voeg de risottorijst toe en bak kort mee tot de korrels glazig worden.
- Blus met PIPO-appelsap en water, voeg het bouillonblokje toe en laat op een zacht vuur inkoken tot de risotto gaar is (ongeveer 20 minuten). Roer regelmatig.
Appeltjes bakken
Verhit een pan en bak de appelschijfjes met een beetje PIPO-acaciahoning tot ze mooi gekaramelliseerd zijn.
Aan tafel!
- Roer de boter en kaas naar keuze door de risotto.
- Breng op smaak met peper, zout en eventueel een snufje currypoeder.
- Serveer de risotto met de gebakken appeltjes erbovenop.
Een bord vol smaak, ideaal voor de overgang van winter naar lente, met een frisse Haspengouwse twist!
HOMEMADE GRANOLA MET PIPO BLOESEMHONING EN APPEL-GEMBER
HOMEMADE GRANOLA MET PIPO BLOESEMHONING EN APPEL-GEMBER
Zelf granola maken is makkelijk, leuk en vooral ontzettend lekker. Je weet precies wat erin zit, het hele huis ruikt heerlijk en eerlijk? Dit smaakt gewoon veel beter dan wat je in de winkel koopt. Deze versie is lekker krokant, lichtzoet en heeft een subtiele kick van gember en appel.
Perfect met yoghurt als ontbijt, maar zo lekker dat je er de hele dag door van wilt snoepen. En het beste? Je past het recept gewoon aan naar jouw smaak. Meer noten, extra honing? Jij beslist!
Ingrediënten
- 200 g noten (bijv. amandelen, hazelnoten, walnoten, alles wat je lekker vindt)
- 100 g havermout
- 20 g pindakaas (haal op tijd uit de koelkast!)
- 20 g PIPO Bloesemhoning
- 20 g PIPO appel-gember-citroen
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- Snuifje zout en kaneel
Bereiding
- Weeg de ingrediënten af.
- Hak de noten grof voor een lekkere crunch.
- Doe de zonnebloemolie, pindakaas en PIPO bloesemhoning, PIPO appel-gember in een pannetje en verwarm zachtjes op een licht vuurtje. Roer tot alles goed gemengd is.
- Meng in een grote kom de havervlokken, gehakte noten, pitten, kaneel en zout.
- Giet het gladde (lauwe) mengsel erover en roer goed zodat alles bedekt is.
- Verdeel de granola gelijkmatig over de bakplaat met bakpapier en rooster 15-20 min op 160°C. Tussendoor even omscheppen.
- Laat volledig afkoelen voor de perfecte crunch en bewaar in een luchtdichte pot.
Lekker bij yoghurt, over een smoothie bowl of gewoon als snack. Maar pas op, voor je het weet is de pot leeg!
Volg ons op Instagram en kijk mee hoe we onze granola maken!
GOLDEN PIPO SPRITZ – Dé pittige PIPO mocktail voor Tournée Minérale!
Golden PIPO Spritz
Op zoek naar een verfrissend, alcoholvrij én Limburgs drankje voor Tournée Minérale? De Golden PIPO Spritz combineert PIPO Appel-Gember, PIPO acaciahoning en Fryns 0.0 voor een pittige en sprankelende mocktail.
Wil je zien hoe je deze heerlijke mocktail maakt? Kijk dan snel op onze Instagrampagina!
Ingrediënten
- 2/4 PIPO Appel-Gember
- 1/4 Fryns 0.0 (of een andere alcoholvrije spirit)
- 1/4 bruiswater
- 1 koffielepel PIPO acaciahoning
Aan de slag!
- Iets zoeter? Voeg de PIPO acaciahoning toe aan een glas met een beetje PIPO Appel-Gember en roer goed door tot de honing is opgelost. Dit kan je weglaten als je het liever pittig hebt!
- Voeg de rest van het appelsap en Fryns 0.0 toe.
- Vul het glas met ijsblokjes en roer het geheel met een lepeltje of rietje.
- Garneer met een schijfje gedroogde appel, een stukje verse gember, of lekker seizoensfruit.
Sjing!
KONIJN MET PIPO KRIEKENCONFITUUR
Heb jij het kerstmenu al samengesteld? Of heb je nog wat inspiratie nodig?
Yolande en Veerle doken weer de potten in en hebben een feestelijk gerecht gemaakt: Konijn met PIPO Kriekenconfituur!
Ingrediënten:
- 4 konijnenbouten
- Klont boter
- 3 grote ajuinen
- 2 potjes PIPO Kriekenconfituur
Bereidingswijze:
- Snijd de ajuinen in fijne ringen of stukjes, afhankelijk van je voorkeur.
- Verwarm een klont boter in een grote braadpan en bak de ajuinen op middelmatig vuur tot ze goudbruin en zacht zijn. Haal de ajuinen uit de pan en zet ze opzij in een kommetje.
- Voeg wat extra boter toe in dezelfde pan en bak de konijnenbouten rondom mooi bruin. Dit zorgt voor een rijke smaak en kleur.
- Zodra het konijn goed gekleurd is, voeg je de gebakken ajuinen toe aan de pan en meng je alles goed door elkaar.
- Voeg de PIPO Kriekenconfituur toe, samen met het aanbaksel uit de pan. Spoel de potjes uit met een beetje water en voeg dit ook toe, zodat je het volledige smaakpotentieel benut.
- Zet het geheel in een stoofpot of Creuset-pan en laat het langzaam garen op laag vuur. Het vlees wordt heerlijk mals en de smaken trekken goed in elkaar.
Serveer het gerecht op een feestelijk bord, bijvoorbeeld met kroketjes, witloof en/of een heerlijk slaatje!
De behind-the-scenes vind je op Instagram!
Wij wensen jullie een "warme" eindejaarsperiode en een feestdiner vol PIPO en gezelligheid!
Warm appelsap met gember, kaneel, steranijs en kruidnagel
Op zoek naar een gezond, alcoholvrij én heerlijk alternatief voor glühwein? Probeer dan ons recept voor warm PIPO appelsap met verse gember, kaneel, kruidnagel en steranijs. Een perfecte manier om je op te warmen deze winter, zonder alcohol & kindvriendelijk!
Wat heb je nodig?
- Een halve liter PIPO natuurzuiver appelsap
- Een stukje verse gember
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 3 kruidnagel
Aan de slag!
Verwarm het appelsap op laag vuur en voeg alle specerijen toe. Laat het 10 minuten trekken (niet koken). Serveer warm in een tas en... geniet!
Tip
Liever iets pittiger? Voor de echte gemberfans is er een heerlijke variant mogelijk: gebruik onze PIPO appel-gember-citroen in plaats van puur appelsap en voeg er een beetje PIPO acaciahoning aan toe. Deze gember-honing variant is niet alleen suuuperlekker, maar ook een ideaal winters drankje tegen alle kwaaltjes die deze tijd van het jaar met zich meebrengt. Perfect om je weerstand een handje te helpen!
Laat het smaken!
HERFSTIGE APPELTAART MET PIPO-STROOP, PIPO-BLOESEMHONING EN RABARBER-ABRIKOZENCONFITUUR
Ingrediënten voor een heerlijke taart
- 125 g boter
- 160 g bloem
- 6 g bakpoeder
- 50 g suiker
- 1 eetlepel PIPO Bloesemhoning
- 3 appels (bij voorkeur een zoetzure appel zoals Jonagored)
- 2 eetlepels citroensap
- Vanille (extract)
- 4 eetlepels PIPO Appelstroop
- 2 eieren
- Zout
- 2 eetlepels PIPO Rabarber-abrikozenconfituur
Aan de slag!
Oven voorbereiden:
- Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed een taartvorm met bakpapier of vet deze in.
Appels voorbereiden:
- Schil de appels en snijd ze in partjes.
- Verwijder het klokhuis en snijd de partjes in dunne schijfjes.
- Pers de citroen en meng het citroensap met 2 eetlepels suiker.
- Schep de appelschijfjes goed om met het citroenmengsel en zet ze apart.
Beslag maken:
- Klop de boter samen met de suiker en de vanille (of vanille-extract) luchtig.
- Voeg de PIPO-stroop en PIPO-honing toe en mix tot een homogeen mengsel.
- Splits de eieren. Voeg de eidooiers één voor één toe aan het beslag en mix telkens goed door.
Droge ingrediënten toevoegen:
- Meng de bloem, het bakpoeder en een snufje zout. Voeg dit geleidelijk toe aan het beslag en mix tot alles goed is gemengd.
Eiwitten verwerken:
- Klop de eiwitten stijf in een aparte kom.
- Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het beslag om het luchtig te houden.
Samenstellen:
- Giet het beslag in de voorbereide taartvorm.
- Schik de appelschijfjes decoratief bovenop het beslag.
- Lepel het overgebleven citroenmengsel over de appels.
Bakken:
- Plaats de taart in de voorverwarmde oven en bak gedurende 35 à 40 minuten.
- Controleer met een prikker of de taart gaar is: deze moet er schoon uitkomen.
- Laat de taart 5 minuten afkoelen in de vorm, ontvorm vervolgens op een rooster en laat volledig afkoelen.
Afwerking:
- Verwarm de PIPO rabarber-abrikozenconfituur met een paar eetlepels water tot deze vloeibaar is.
- Strijk met een kwast een dun laagje confituur over de afgekoelde taart voor een mooie glans.
En nu... genieten!
DE BESTE APPELTAART VAN HASPENGOUW
Ontwikkeld en gemaakt door Britt Deltour
In september 23 mochten alle hobbykoks uit Sint-Truiden en omgeving zich inschrijven voor de wedstrijd 'Beste appeltaart van Haspengouw 2023' op zondag 24 september 2023. Er waren hele strenge voorwaarden aan verbonden. Zo mocht je bijvoorbeeld enkel werken met inheems fruit, inheemse suiker, en fruitsappen, wijnen en bieren uit onze regio. Ik was vereerd dat men mij vroeg om samen met Sofie Dumont, professionele kok en voorzitster van de jury, Sven Timmermans, professionele bakker en John Petitjean, voorzitter van de Koninklijke Kunstkring in deze jury te mogen zetelen. Er waren bijzonder mooie taarten, hele lekkere taarten en elke kandidaat had zichzelf overtroffen. Maar er was 1 taart met een prachtig verhaal en dat was de taart van Britt Deltour. “Frietjestaart op basis van appels” “Kinderen eten liever frietjes dan fruit en met deze taart zullen kinderen smullen en meer en meer goesting krijgen in een lekker stukje Haspengouws fruit” Deze frietjestaart maak je niet in een mum van tijd maar als je de moeite doet ga je een hele originele en unieke taart op tafel zetten waar men nog lang van zal napraten !
FRIETJESTAART OP BASIS VAN HASPENGOUWSE APPELS
I. BASISRECEPT FRANGIPANE
1) BENODIGDHEDEN
- 200gr bloemsuiker
- 200gr amandelpoeder
- 200gr zachte hoeveboter
- 2 eieren
- 100gr gezeefde bloem
2) BEREIDING
- Klop de boter boterzacht
- Spatel bloemsuiker en amandelpoeder onder
- Bloem kort onder spatelen
- Dit beslag is klaar voor gebruik; kan op voorhand gemaakt worden
II. BRETOENS ZANDDEEG
1) BENODIGDHEDEN
- 260gr zelfrijzende bloem
- 180gr zachte ongezouten hoeveboter
- 90gr basterdsuiker + 90gr bruine suiker
- 1 eidooier
- Snuifje zout
- 1 vanillestokje
2) BEREIDING
- Meng de zachte boter met de bruine suiker, de basterdsuiker, de eidooier en de bloem
- Voeg het vanillemerg toe voor extra smaak
- Meng alles tot een homogeen deegje
III. FRIETJES VAN APPELS
- 4 zoete Jonagold/Jonagored appelen
1) BEREIDING
- Schil de appels en snijd ze in staafjes (kan ook met frietsnijder)
- Bak de appelfrietjes ±15 minuten op 190° (opletten: niet te plat laten worden!)
- Laat de frietjes afkoelen
IV. BASISRECEPT BANKETBAKKERSROOM
1) BENODIGDHEDEN
- Halve liter volle melk
- 6 eidooiers
- 110gr poedersuiker
- 40gr vanillesuiker + 1 vanillestokje
- 40gr maïzena
2) BEREIDING
- Breng de melk aan de kook samen met de open gesneden vanillestok
- Klop dooiers, poedersuiker, vanillesuiker en maïzena tot een homogene massa (ruban)
- Giet een beetje kokende melk op dit mengsel
- Het geheel nu bij de rest van de melk doen en onder roeren even laten doorkoken
- Stort uit op een platte plaat
- Dek af met plastiekfolie zodat er geen vel op komt
V. BASISRECEPT AMANDELCREME
1) BENODIGDHEDEN
- 100gr banketbakkersroom
- 300gr frangipane
2) BEREIDING
- Klop de banketbakkersroom kort los
- Spatel het frangipanemengsel eronder
- Doe in een spuitzak
VI. CREME HASPENGOUW
1) BENODIGDHEDEN
- 100gr banketbakkersroom
- 200gr room 40% vetgehalte
- 1 blaadje gelatine geweekt in koud water
- 3ml Gin (bv. PIPO Gin)
2) BEREIDING
- Klop de banketbakkersroom lichtjes op
- Vermeng dit met de half opgeklopte room
- Verhit de gin en los het uitgewrongen gelatineblaadje op
- Vermeng dit alles en laat opstijven in de frigo
VII. EN NU ASSEMBLEREN !
1) Verwarm de oven op 180°
2) Gebruik een springvorm
3) Plaats boterpapier op een bakplaat en rol het deeg uit (5mm)
4) Spuit op de bodem een dun laagje amandelcrème maar blijf van de rand
5) Bak het deeg ±25 minuten op 180°
6) Verwijder de springvorm en laat alles afkoelen
7) Spuit op de afgekoelde Haspengouwse crème
8) Beleg de taart volledig met de overheerlijke appelfrietjes
9) Werk af met appelgelei, beetje kaneel en bloemsuiker
APPELSTRUDEL
Kerstmis 1989, voor vele Duitsers ongetwijfeld de gelukkigste kerst uit hun leven. Checkpoint Charlie zou vanaf nu slechts aangegeven worden als een stenen silhouet.
Die 25 ste december bakte ik een heerlijke “apfelstrudel”
Bladerdeeg zelf maken lijkt moeilijk maar is het helemaal niet. Ik gebruik het recept voor bladerdeeg van mijn mama die elke kerst hopen worstenbroodjes maakte voor ons allemaal. Je hebt maar 4 ingrediënten ervoor nodig. Het is een bladerdeeg met plattekaas; als je dit recept maakt heb je echt wel iets uniek !
Best begin je wel de dag tevoren met het maken van het bladerdeeg.
INGREDIENTEN BLADERDEEG
- 150gr bloem
- 150gr ijskoude boter
- 150gr koude plattekaas
- Snuifje zout
INGREDIENTEN VULLING
- 4 appels
- Amandelschilfers
- Gehakte noten naar keuze
- Kaneelpoeder
- Rozijnen
- PIPO appelsap met gember en citroensap
- PIPO acaciahoning
- 2 eidooiers
- Klein klontje boter
BEREIDING BLADERDEEG
Kneed alle ingrediënten onder elkaar
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad
Vouw het deeg in 3 gelijke delen en doe het in boterhampapier
Laat rusten in de frigo tot het deeg weer ijskoud is
Herhaal deze stappen van uitrollen en weer vouwen zoveel als je lief is maar wel minstens 4 keer
BEREIDING VAN DE VULLING
Laat de rozijnen weken in het PIPO appelsap gember/citroen
Smelt het klontje boter en stoof de in stukjes gesneden geschilde appel (de appel mag geen appelmoes worden!)
Besprenkel de appelen met een beetje appel/gember/citroen van de rozijnen
Doe er honing en kaneel over en roer goed om
Doe er de amandelschilfers bij, de geweekte rozijnen en de noten
Laat deze vulling goed afkoelen
BEREIDING VAN DE STRUDEL
Verwarm de oven op 180°
Rol het ijskoude deeg uit tot een mooie dunne rechthoek (je kan dit deeg best rechtstreeks op bakpapier leggen)
Verdeel in het midden van het deeg de vulling
Bestrijk rondom rond de vulling het deeg met losgeklopt eigeel
Snijd de randen van het deeg aan de brede kanten in met een scherp mesje en leg deze stukjes als een visgraat over de vulling.
Bestrijk de strudel helemaal met de rest van het losgeklopt eigeel
Warm opgediend met een bolleke ijs – ongelooflijk lekker
PIPO APPELCAKE
De loonpersingen zijn weer een tijdje bezig. Een drukke maar zo gezellige periode. Mensen die wachten op het sap van hun eigen fruit zijn altijd goed gezind. Omdat ze vaak al een tijdje onderweg zijn verwennen we hen graag met koffie en appelcake. En het wordt geapprecieerd! Regelmatig krijg ik vragen naar recepten van appelcake. Ik wil dit recept met zure appeltjes graag met jullie delen.
Neem voor deze cake echt wel zure appels. Als je deze in stukjes snijdt blijven ze herkenbaar en worden ze niet tot moes gebakken. Ik gebruikte de oogst van onze laatst aangeplante hoogstamboompjes die al aardig wat appelen voortbrachten. Als je appelen neemt die rijp zijn, snijd de stukken dan groter.
INGREDIENTEN PIPO APPELCAKE
• 200 g boter, zacht, in stukken, en meer om in te vetten
• 6 zure appels
• 5 eieren
• 200g suiker
• 45 g citroensap of room of likeur …..
• 300 g meel
• 11g bakpoeder + 11g bicarbonaat
• 1 snuif zout
• poedersuiker, om te bestuiven
BEREIDING
• Verwarm de oven voor op 180°C.
• Vet een rond cakeblik (Ø 26-28 cm) in en zet opzij.
• Schil en ontpit de appelen
• Snijd de appelen in stukken (zure appels in kleinere stukjes) en overgiet ze met wat citroensap en kaneel. Goed omroeren zodat er citroen en kaneel over alle appelen is.
• Eieren en suiker 10 minuten opkloppen
• Hierbij Boter, vloeistof, rasp van citroen, zout, bakpoeder en bicarbonaat goed mengen
• Voorzichtig het meel eronder roeren (zoals je doet bij biscuit)
• De appelen eronder spatelen
• Alles gieten in het bakblik en onmiddellijk in de oven zetten gedurende 40-45 minuten op 180° (als je ziet dat de cake donker wordt, het vuur verlagen)
• Even in de vorm laten afkoelen en daarna ontvormen
• Eventueel bestuiven met wat bloemsuiker
De Schone Van Boskoop
GEDICHTEN BY VEERLE
DE TOURNEE MINERALE LIMERICK
hij kon de alcool niet laten
zijn vrouw zei: we moeten eens praten
het is nu genoeg
blijf nu maar in de kroeg
ik ga u vandaag nog verlaten
de man ging zich toen eens bezinnen
wat moet ik zonder haar toch beginnen
vanaf nu wordt het sap
hij kocht zich zo’n tap
want hij zou haar liefde herwinnen
hij ging haar met PIPO verrassen
want dat vond zij een sapje met klasse
met PIPO maakte hij ‘n mocktail
met gember en met kaneel
vanaf nu zou hij voor alcohol passen
zijn vrouw is toen bij hem gebleven
aan sterke drank heeft hij zich nooit meer begeven
PIPO heeft hun huwelijk gered
Nu ben ik aan’t eind van mijn couplet
want alles was vergeten en vergeven
ALS JOZEF EEN FRUITTELER WAS EN GEEN TIMMERMAN
Als Jozef een fruitteler was en geen timmerman
Als Jozef een fruitteler was en geen timmerman
Dan noemde Jezus misschien wel Jonathan
Geen ezeltje zoude Maria er dragen
Maar op een tractor zou Jozef de lange reis wagen
Jezus werd niet geboren in een kribbeke met stro
vanuit een pallox hoorde hij de “Gloria in Excelsis Deo”
De drie wijzen die kwamen vanuit het Oosten
zouden zeker met appelsap op’t kindeke toosten.
De herders die wilden dit echt wel niet missen
En volgden de ster om zich niet te vergissen
De engelen zongen : “’t is vloeiend en klaar”
“Een heerlijke persing!” , riep Balthazar
Ja Jezus, Hij zoude het tij wel doen keren
Want iedereen at er graag appels en peren
Het sap van dit fruit zou rijkelijk vloeien
En overal zouden appelbomen weelderig bloeien
Ook wij willen graag op het nieuwe jaar klinken
En hopen dat u in 2023 veel appelsap zult drinken
Gezondheid en voorspoed, veel liefde voor elkaar
Dat is’t wat wij U wensen in het komende jaar !
Veel liefs van het PIPO team
Kerstgedicht '22 by Veerle Van Hoof
DE KERSEN VAN PIET / KERSEN MET "PIT"
Er is iets met kersen; ik kan niet omschrijven wat
Maar zelfs na een kilo heb ik het er nog steeds niet mee gehad.
Stella en Kordia of Biggareau van Schriek
Geen enkele kers smaakt hetzelfde; elke kers is uniek.
Het leuke aan kersen is dat ze er maar 2 maanden zijn
Pas het jaar nadien is er weer een kersenfestijn
Vreemd maar van kersen eten krijg je een perzikenvel
Jouw hart klopt beter en je slaapt wonderwel
Kersen zijn goed voor jouw vaten en goed tegen jicht
Je hebt minder spierpijn en ze verbeteren jouw zicht
Kersen zijn het superfood voor elke vorm van sport
En hoe meer kersen je eet hoe jonger je wordt
Dus twijfel niet meer als je een heerlijk bakje kersen ziet
Maar kies wel voor de kersen van PIPO want dat zijn de kersen van Piet !
DE HASPENGOUWSE RAP
Ik kwam eens met de fiets
in een onbekende streek
ik dacht: men spreekt hier diets
en hoe meer ik rond mij keek
Wilde ik wel weten
waar ik hier was aangeland
ik raakte echt gebeten
door dit prachtig stukje land
De bomen vol met bloemen
hadden net een sneeuwen dak
ik hoorde bijen zoemen
zag tien vogels op één tak
Hoe mooi zijn toch die velden
‘k werd vervuld van nostalgie
zo’n dorpjes zie je zelden
ze zijn puur en vol magie.
De hoeves zijn hier vierkant
bij een park staat een kasteel
de vlierstruik aan de boskant
’t is een prachtig tafereel
De lange holle wegen
geheimzinnig en obscuur
hier kom je heksen tegen
op een heel vervelend uur
De stadjes zijn al oud
en de toren slaat de tijd
je maakt wel echt een fout
als je voorbij de stadjes rijdt
Het beste fruit op aarde
wordt in deze streek geteeld
de prachtige boomgaarden
slechts aan Haspengouw bedeeld
De telers hebben wangen
als een jonagold zo rood
de peren die hier hangen
zijn hun dagelijkse brood
Ze maken lekkernijen
met producten van hun grond
hun sappen en geleien zijn zo lekker en gezond
Je kan ook blijven slapen
en je wordt dan erg verwend
gastvrijheid is het wapen
weer een Haspengouws talent
een Vespa moet je huren
zo gezellig met z’n twee
er zijn heel grote schuren
voor een Haspengouws diner
ik heb mijn hart verloren
aan dit prachtig stukje land
ik ben hier niet geboren
maar per toeval aangestrand
Ze zeggen ’t is Toscane
maar dat vind ik wel heel flauw
wat denken Italianen?
Toscane is Haspengouw!
Veerle Van Hoof
mei 2010
DE APPELSAPLIMERICK
Een appeltje met een bult was aan’t schreien
hij was ’t mikpunt van pesterijen
maar ken je de grap ons appeltje werd sap
en was ‘t lekkerste van de lekkerste lekkernijen