GEDICHTEN en RECEPTEN

VEERLE'S FRUITIGE RECEPTEN

SHARLOTKA , EEN VERRUKKELIJKE POOLSE APPELTAART

Terwijl in de beginjaren 80 de Poolse boeren zich organiseerden, terwijl Solidarnosc opriep tot de vorming van vrije vakbonden in de andere Warchaupactlanden en terwijl Jaruzelski stilaan de macht van het land overnam ontvingen wij onze allereerste Poolse studenten om een rijkelijke oogst te helpen plukken.

Op een van die warme maar supergezellige avonden die we samen met hen dat seizoen beleefden organiseerden we een wedstrijd voor de beste appeltaart. Al heel vlug werd duidelijk dat wij deze wedstrijd nooit zouden winnen ! Vanaf die dag trakteren we jaarlijks onze Poolse medewerkers op het lekkerste appelgebak ter wereld   “SHARLOTKA”
 

INGREDIENTEN

Lekkere appels en een stokje kaneel
3 glazen bloem
1 glas suiker en 4 eetlepels suiker
1 koffielepel bakpoeder
5 eieren
1 pakje vanillesuiker
250g boter

BEREIDING

oven voorverwarmen op 250°
grove appelmoes maken met de appelen en kaneel
eierdooiers, bloem, suiker, bakpoeder en boter mengen tot een glad deeg
de helft van het deeg nemen en op een grote plaat leggen
de andere helft in folie in de koelkast leggen tot het deeg vrij hard is
het deeg op de bakplaat bakken tot het bruin is (10-20min)
eiwit met 4 lepels suiker kloppen tot schuim
appelmoes over het gebakken deeg verdelen
het opgeklopte eiwit verdelen over de appelmoes
het overgebleven en harde deeg raspen over de volledige appelmoes
gedurende 10 min grillen (bovenverwarming)
erbij blijven want dit goedje verbrandt zeer vlug

 SZMACZNEGO !


PIPO APPELCAKE

De loonpersingen zijn weer een tijdje bezig. Een drukke maar zo gezellige periode. Mensen die wachten op het sap van hun eigen fruit zijn altijd goed gezind. Omdat ze vaak al een tijdje onderweg zijn verwennen we hen graag met koffie en appelcake. En het wordt geapprecieerd! Regelmatig krijg ik vragen naar recepten van appelcake. Ik wil dit recept met zure appeltjes graag met jullie delen.

Neem voor deze cake echt wel zure appels. Als je deze in stukjes snijdt blijven ze herkenbaar en worden ze niet tot moes gebakken. Ik gebruikte de oogst van onze laatst aangeplante hoogstamboompjes die al aardig wat appelen voortbrachten. Als je appelen neemt die rijp zijn, snijd de stukken dan groter.

INGREDIENTEN PIPO APPELCAKE

• 200 g boter, zacht, in stukken, en meer om in te vetten
• 6 zure appels
• 5 eieren
• 200g suiker
• 45 g citroensap of room of likeur …..
• 300 g meel
• 11g bakpoeder + 11g bicarbonaat
• 1 snuif zout
• poedersuiker, om te bestuiven


BEREIDING
• Verwarm de oven voor op 180°C.
• Vet een rond cakeblik (Ø 26-28 cm) in en zet opzij.
• Schil en ontpit de appelen
• Snijd de appelen in stukken (zure appels in kleinere stukjes) en overgiet ze met wat citroensap en kaneel. Goed omroeren zodat er citroen en kaneel over alle appelen is.
• Eieren en suiker 10 minuten opkloppen
• Hierbij Boter, vloeistof, rasp van citroen, zout, bakpoeder en bicarbonaat goed mengen
• Voorzichtig het meel eronder roeren (zoals je doet bij biscuit)
• De appelen eronder spatelen
• Alles gieten in het bakblik en onmiddellijk in de oven zetten gedurende 40-45 minuten op 180° (als je ziet dat de cake donker wordt, het vuur verlagen)
• Even in de vorm laten afkoelen en daarna ontvormen
• Eventueel bestuiven met wat bloemsuiker

De Schone Van Boskoop

De Schone Van Boskoop 

GEDICHTEN BY VEERLE

DE KERSEN VAN PIET / KERSEN MET "PIT"


Er is iets met kersen; ik kan niet omschrijven wat
Maar zelfs na een kilo heb ik het er nog steeds niet mee gehad.

Stella en Kordia of Biggareau van Schriek
Geen enkele kers smaakt hetzelfde; elke kers is uniek.

Het leuke aan kersen is dat ze er maar 2 maanden zijn
Pas het jaar nadien is er weer een kersenfestijn

Vreemd maar van kersen eten krijg je een perzikenvel
Jouw hart klopt beter en je slaapt wonderwel

Kersen zijn goed voor jouw vaten en goed tegen jicht
Je hebt minder spierpijn en ze verbeteren jouw zicht

Kersen zijn het superfood voor elke vorm van sport
En hoe meer kersen je eet hoe jonger je wordt

Dus twijfel niet meer als je een heerlijk bakje kersen ziet
Maar kies wel voor de kersen van PIPO want dat zijn de kersen van Piet !

DE HASPENGOUWSE RAP

Ik kwam eens met de fiets
in een onbekende streek
ik dacht: men spreekt hier diets
en hoe meer ik rond mij keek
 

Wilde ik wel weten
waar ik hier was aangeland
ik raakte echt gebeten
door dit prachtig stukje land

 

De bomen vol met bloemen
hadden net een sneeuwen dak
ik hoorde bijen zoemen
zag tien vogels op één tak

 

Hoe mooi  zijn toch die velden
‘k werd vervuld van nostalgie
zo’n dorpjes zie je zelden
ze zijn puur en vol magie.

 

De hoeves zijn hier vierkant
bij een park staat een kasteel
de vlierstruik aan de boskant
’t is een prachtig tafereel

 

De lange holle wegen
geheimzinnig en obscuur
hier kom je heksen tegen
op een heel vervelend uur

 

De stadjes zijn al oud
en de toren slaat de tijd
je maakt wel echt een fout
als je voorbij de stadjes rijdt

 


Het beste fruit op aarde  
wordt  in deze streek  geteeld

de prachtige boomgaarden
slechts aan Haspengouw bedeeld

De telers hebben wangen
als een jonagold zo rood
de peren die hier hangen
zijn hun dagelijkse  brood

Ze maken lekkernijen  
met producten van hun grond
hun sappen en geleien zijn zo lekker en gezond

Je kan ook blijven slapen
en je wordt dan erg verwend
gastvrijheid is het wapen
weer een Haspengouws talent

een Vespa moet je huren
zo gezellig met z’n twee
er zijn heel grote schuren
voor een Haspengouws diner

ik heb mijn hart verloren
aan dit prachtig stukje land
ik ben hier niet geboren
maar per toeval aangestrand

Ze zeggen ’t is Toscane
maar dat vind ik wel heel flauw
wat denken Italianen?
Toscane is Haspengouw!

 

Veerle Van Hoof
mei 2010



DE APPELSAPLIMERICK


Een appeltje met een bult was aan’t schreien
hij was ’t mikpunt van pesterijen
maar ken je de grap ons appeltje werd sap
en was ‘t lekkerste van de lekkerste lekkernijen


VALENTIJNSGEDICHT

Als u het mij toestaat ga ik iets vertellen over VALENTIJN
Een heel bewogen leven had die man, laat nu nog maar de helft waarheid zijn.


Valentinus , zo was zijn naam en hij kwam uit Rome
Er zijn nog Valentinussen geweest maar daar is niet veel van gekomen


Waarschijnlijk was hij bisschop  en werd door iedereen vereerd
“Zijn daden zijn slechts aan God bekend” dus ze zijn nergens gerapporteerd


Liefde was voor hem heilig en hij deelde bloemetjes uit 
“Van je Valentijn “ zo eindigde hij zijn briefjes  , ’t was een echte schavuit 


Moest Valentijn nu leven, ’t zou hem niet goed zijn vergaan
Want de hele #MeToo zou aan zijn deur hebben gestaan 


maar aandacht voor de medemens is iets wat Valentinus wel siert
ik denk dat hij daarom ook op 14 februari wordt gevierd


Op’t schavot hebben ze hem onthoofd en werd hij een echte martelaar 
met zijn allerlaatste boodschap: “heb liefde voor elkaar” 


En nu is mijn vertelsel over Valentijn gedaan
En  speciaal voor Valentinus hebben we onze APPELKERS in de aanbieding staan!


Valentijn. By Veerle Van Hoof 10-02-22

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x